Ανώδυνη επέμβαση για το διάφραγμα

Μια νέα επέµβαση πλαστικής του ρινικού διαφράγµατος επιτρέπει στους ασθενείς να επιστρέψουν σπίτι τους 6-7 ώρες µετά, χωρίς πόνο, αιµορραγία ή οίδηµα.

«Η επέµβαση διαρκεί 15 έως 20 λεπτά και γίνεται µε τη χρήση λαρυγγικής µάσκας», εξηγεί ο χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος στο 404 Στρατιωτικό ΝοσοκοµείοΛάρισας Ιωάννης Πετρόπουλος που εκπαιδεύθηκε στη µέθοδο στο Τµήµα Πλαστικής Χειρουργικής Προσώπου στο Πανεπιστηµιακό Νοσοκοµείο του Αµστερνταµ στην Ολλανδία και έχει πραγµατοποιήσει τα τελευταία τρία χρόνια 389 τέτοιες επεµβάσεις στο στρατιωτικό νοσοκοµείο.

«Στο τέλος της χειρουργικής επέµβασης, που είναι εντελώς ανώδυνη, δεν τοποθετείται ενδορινικός πωµατισµός (γάζες) και δεν προκαλείται περιοφθαλµικό οίδηµα (πρήξιµο)», εξηγεί.

Την επόµενη ηµέρα της εγχείρησης, ο ασθενής µπορεί να πραγµατοποιήσει τις βασικές καθηµερινές δραστηριότητές του, ενώ δεν έχει περιορισµούς στηδιατροφή. Τα αποτελέσµατα του χειρουργείου είναι µόνιµα. «Η µέθοδος µπορεί να εφαρµοσθεί σε όλους τους ασθενείς άνω των 18 ετών ανεξάρτητα από το µέγεθος του προβλήµατος, δηλαδή το πόσο στραβό είναι το διάφραγµα», λέει ο κ. Πετρόπουλος.

Επτά στους δέκα ανθρώπους της λευκής φυλής έχουν στραβό ρινικό διάφραγµα, στο οποίο υπάρχει κληρονοµική προδιάθεση.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία» στις 19 Μαΐου 2011.