Ωτοπλαστικη

Ωτοπλαστικη

Χαρακτηριστικες περιπτωσεις πριν και μετα

Ωτοπλαστική
Ηλικία: 8 – 18
Φύλο: Γυναίκα
Εθνικότητα: Μεσογειακή

Δειτε περισσοτερο φωτογραφικο υλικο ≫

Γενικα

Τα αφεστώτα ώτα (πεταχτά αυτιά) είναι μία συγγενής αισθητική δυσμορφία που κατά κύριο λόγω οφείλεται στην απουσία δημιουργίας ανθέλικας ή/και στην ύπαρξη μεγάλης κοιλότητας της κόγχης. Έτσι τα αυτιά προέχουν από το κεφάλι με μεγαλύτερη από τη φυσιολογική γωνία (γωνία μεγαλύτερη των 40 μοιρών). Μέχρι σήμερα, έχουν εφαρμοστεί παγκοσμίως, διάφορες χειρουργικές τεχνικές για την αποκατάσταση αυτής της αισθητικής δυσμορφίας με πολύ καλά αποτελέσματα.

Η επεμβαση

Στην ηλικία των 3-4 ετών, το αυτί του παιδιού έχει κατά 90-95% πάρει το σχήμα και το μέγεθος αυτού του ενήλικα. Έτσι η προσχολική ηλικία (5-6 ετών) θεωρείται η ενδεδειγμένη για την πραγματοποίηση της επέμβασης, αφού μπορεί στο παιδί να δημιουργηθούν προβλήματα στην ψυχοσύνθεσή του από τα «πειράγματα» των συμμαθητών του.

Η επέμβαση στα παιδιά γίνεται με γενική αναισθησία, ενώ στους εφήβους και ενήλικες με τοπική αναισθησία μέσω μίας οπισθοωτιαίας τομής με τη χρήση όλων των σύγχρονων χειρουργικών τεχνικών που αποβλέπουν στη δημιουργία ανθέλικας, στη σμίκρυνση της κοιλότητας της κόγχης ή/και στην καθήλωσή της στην μαστοειδή. Εφαρμόζοντας όλες τις σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές επιτυγχάνεται το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η όλη διαδικασία πλέον είναι ανώδυνη. Η ωτοπλαστική απαιτεί τη χρήση ειδικής κορδέλας για έξι (6) ημέρες.

Ωτοπλαστικη με laser

ΝΕΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΙΟΡΘΩΣΗΣ ΤΩΝ ΑΦΕΣΤΩΤΩΝ ΩΤΩΝ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ LASER

Μία νέα μέθοδος με τη χρήση Laser έρχεται να αντικαταστήσει όλες τις προγενέστερες χειρουργικές τεχνικές μιας και προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα όπως:

– Δεν απαιτείται κατά την εφαρμογή της ούτε καν τοπική αναισθησία.
– Το Laser διαθέτει σύστημα ψύξης, κάνοντας την επέμβαση ανώδυνη.
– Δεν υπάρχουν εξωτερικές τομές.
– Δεν χρησιμοποιούνται ράμματα.
– Δεν αφαιρείται περίσσεια δέρματος όπως στις κλασσικές έως τώρα χειρουργικές επεμβάσεις.
– Η συγκεκριμένη επέμβαση γίνεται στο ιατρείο και δεν απαιτεί κλινική.
– Έχει πάρα πολύ καλά αισθητικά αποτελέσματα.
– Δεν απαιτείται η λήψη αντιβιοτικής αγωγής ή/και παυσίπονων μετεγχειρητικά.

Με τη χρήση της δέσμης του Laser σε συγκεκριμένο μήκος κύματος και με συγκεκριμένη ενέργεια, χωρίς να επηρεάζεται ή να καταστρέφεται το υπερκείμενο δέρμα, διαμορφώνεται ο χόνδρος και συγκρατείται στη νέα του θέση με τη χρήση ειδικού ενθέματος σιλικόνης που τοποθετείται σε όλη την κοιλότητα του πτερυγίου και παραμένει για δύο με τρεις εβδομάδες. Για το ίδιο χρονικό διάστημα ο ασθενής φοράει ελαστική κορδέλα και μπορεί να γυρίσει στις κοινωνικές του δραστηριότητες την ίδια ημέρα.

Ωτοπλαστικη σε νεογνα

Μία νέα μη χειρουργική τεχνική που αφορά την αποκατάσταση των αφεστώτων ώτων στα νεογνά έχει αναπτυχθεί εδώ και λίγα χρόνια. Σε έγκαιρη διάγνωση τέτοιας συγγενούς δυσμορφίας, τοποθετούνται μικρά ναρθηκάκια (Ear Buddies splints) και ειδική ελαστική κορδέλα. Επειδή ο πτερυγιαίος χόνδρος συνεχώς διαπλάθεται σε αυτή την ηλικία και από άποψη σύστασης είναι μαλακός και εύπλαστος, είναι εφικτή η φυσιολογική επαναφορά του πτερυγίου του αυτιού. Το ναρθηκάκι και η κορδέλα παραμένουν χρονικά ανάλογα με την ηλικία του νεογνού. Όσο μικρότερο το νεογνό, τόσο μικρότερο είναι το χρονικό διάστημα παραμονής του νάρθηκα.