Αλλεργικη Ρινιτιδα

Αλλεργικη Ρινιτιδα

Γενικα

Η αλλεργική ρινίτιδα είναι μια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από μια σειρά συμπτωμάτων που επηρεάζουν τη μύτη και κατά συνέπεια την ρινική / από την μύτη αναπνοή. Προκαλείται από αλλεργική φλεγμονή, δηλαδή από υπερβολική αντίδραση του οργανισμού, στα αεροαλλεργιογόνα.

Ανάλογα με την χρονική διάρκεια των υπεύθυνων αεροαλλεργιογόνων στο περιβάλλον, η αλλεργική ρινίτιδα μπορεί να είναι ολοετής (αν τα αεροαλλεργιογόνα υπάρχουν πάντα, όπως συμβαίνει με τα ακάρεα της σκόνης ή με τα επιθήλια ζώων) ή εποχική (όπως συμβαίνει με τη γύρη δέντρων και χόρτων που υπάρχει στην ατμόσφαιρα μόνο κατά την ανθοφορία του κάθε παράγοντα).

Όπως και οι άλλες μορφές ατοπίας, συνδέεται και αυτή με την κληρονομικότητα. Τα παιδιά ενός γονέα με αλλεργική ρινίτιδα έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν αλλεργική ρινίτιδα. Ο κίνδυνος αυξάνεται σημαντικά, αν και οι δύο γονείς έχουν αλλεργική ρινίτιδα.

Συμπτωματα

Τα βασικά συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας είναι:
– Φτερνίσματα
– Ρινική καταρροή
– Ρινική συμφόρηση: Είναι η «μπουκωμένη μύτη»
– Κνησμός / φαγούρα στη μύτη, στο φάρυγγα, στα αυτιά
– Οπισθορινική καταρροή: Είναι η αίσθηση ότι κάτι τρέχει από την μύτη πίσω προς τον φάρυγγα και προκαλείται από την ποσότητα βλέννας που καταλήγει στον φάρυγγα αντί να τρέξει από τα ρουθούνια
– Βήχας
– Ροχαλητό / αναπνοή από το στόμα: Εμφανίζονται σαν αποτέλεσμα της ρινικής συμφόρησης
– Ρινορραγία
– Κόπωση, ευερεθιστότητα, κεφαλαλγία / πονοκέφαλος

Η αλλεργική ρινίτιδα συχνά συνδέεται και με άλλες ασθένειες πέρα από τις άλλες αλλεργικές νόσους όπως οι συχνές ωτίτιδες, η ιγμορίτιδα, οι ρινικοί πολύποδες.

Διαγνωση

– Ιστορικό του ασθενή
– Κλινική εξέταση: Υπερτροφία κάτω ρινικών κόγχων
– Δερματικές δοκιμασίες
– Αιματολογικές εξετάσεις

Θεραπεια

– Αντιισταμινικά
– Ενδορινικά στεροειδή
– Αποσυμφορητικά
– Αντι-λευκοτριενικά

Κογχοπηξία – κογχοπλαστική για τη σμίκρυνση των υπερτροφικών κάτω ρινικών κόγχων.