Ρινικοι Πολυποδες

Ρινικοι Πολυποδες

Τι ειναι οι ρινικοι πολυποδες

Είναι καλοήθεις σχηματισμοί του βλεννογόνου της μύτης και των παραρινίων κόλπων. Περιέχουν ένα πυκνόρευστο οιδηματώδες υγρό (σαν πηχτή βλέννα). Μπορεί να είναι ένας ή συνηθέστερα πολλαπλοί και να κρέμονται από την μύτη σαν ένα τσαμπί από σταφύλι. Συνήθως παρουσιάζονται και στις δύο ρινικές θαλάμες (η ετερόπλευρη εμφάνισή τους χρειάζεται να διακριθεί από άλλες καλοήθεις καταστάσεις όπως το ανάστροφο θήλωμα).

Αιτιολογια

Η ακριβής αιτιολογία του σχηματισμού τους είναι ακόμη αδιευκρίνιστη. Υπάρχουν διάφοροι προδιαθετικοί παράγοντες όπως: η αλλεργία και η δυσανεξία στην ασπιρίνη, το άσθμα, οι χρόνιες ρινίτιδες και η ευαισθησία της μύτης σε διάφορους παράγοντες όπως η υγρασία, η σκόνη του σπιτιού, η ατμοσφαιρική ρύπανση κ.λ.π.

Συμπτωματα

  • το μπούκωμα της μύτης και η δυσκολία στην αναπνοή
  • η αύξηση των ρινικών εκκρίσεων
  • η απώλεια της όσφρησης και ο πονοκέφαλος

Διαγνωση

Η διάγνωση είναι εύκολη στις περισσότερες περιπτώσεις με:

  • την πρόσθια ρινοσκόπιση
  • την ενδοσκόπιση της μύτης
  • την αξονική τομογραφία του σπλαχνικού κρανίου

Φαρμακευτικη αγωγη

Η θεραπεία των ρινικών πολυπόδων γίνεται κυρίως την χρήση τοπικών κορτικειδών και από το στόμα, με τα οποία έχουμε δει πολλές φορές την μεγάλη υποχώρηση έως και την εξαφάνιση των πολυπόδων. Βεβαίως, με τη φαρμακευτική αγωγή οι πολύποδες συνήθως θα υποτροπιάσουν.

Χειρουργικη αντιμετωπιση

Αν αποτύχει η φαρμακευτική αγωγή και επί τακτικών υποτροπών πρέπει να γίνεται χειρουργική αφαίρεση των πολυπόδων. Σήμερα γίνεται με ασφάλεια η ενδοσκοπική αφαίρεση των πολυπόδων από εξειδικευμένους Ωτορινολαρυγγολόγους. Η αφαίρεση και ο καθαρισμός των κόλπων που πάσχουν είναι λεπτομερής και ριζικός με αποτέλεσμα οι υποτροπές να είναι πολύ λιγότερες.